Blog de muzica noua si filme subtitrare, trailer, movie, actori

-------------------------------------------------

marți, 15 decembrie 2009

Zamenhof fondatorul Esperanto

Antoni_Grabowski_ZamenhofZamenhof fondatorul Esperanto

Astazi Google ne ghideaza prin intermediul logo-ului catre Zamenhof fondatorul limbii artificiale Esperanto, deoarece astazi se implinesc 150 de ani de la nasterea lui Ludovic Lazarus Zamenhof, cel care a incercat crearea unei limbi internationale, o limba pe care a numit-o Esperanto. Ideea a fost una inovativa la aceea vreme, dar se pare ca nu a avut rezultatul asteptat si nu a “prins”, iar ca si limba internationala astazi este considerata limba engleza. Pentru acest motiv cei de la Google, pentru aceasta idee salutara de a avea o limba internationala pentru o comunicare internationala, cei de la Google il aniverseaza pe L.L. (Ludwik Lejzer) Zamenhof, numit si “Doctorul Esperanto”.

Zamenhof s-a nascut pe 15 decembrie 1859 in orasul Białystok in Polonia (pe atunci parte a Imperiului Rus).ludovic zamenhof

Avand in vedere faptul ca tatal sau vorbea limba germana si aceasta a inceput sa o vorbeasca fluent. Mai tarziu, el a invatat franceza, latina, greaca, ebraica si engleza, si a avut un interes pentru italiana, spaniola si lituaniana.

In plus

fata de idis vorbitoare de limba majoritate evrei, populatia din Białystok a fost formata din trei alte grupuri etnice: polonezi, germani, si belarusii. Zamenhof a fost intristat si frustrat de multe certuri intre aceste grupuri. El a presupus ca motivul principal pentru a aduce atingere ura si pune in comun neintelegere, cauzate de lipsa de un limbaj comun, care sa joace rolul unui instrument de comunicare neutra intre oameni
din diferite medii etnice si lingvistice.

Astazi Esperanto este limba deosebita de populara in Europa de Est si China. Exista o literatura infloritoare esperanto, inclusiv carti, reviste si poezie. Exista, de asemenea melodii esperanto si un numar de posturi de radio care difuzeaza buletinele de stiri in esperanto.

Exista aproximativ 1.000 de vorbitori nativi de esperanto, 10.000 de persoane care vorbesc fluent esperanto, 100000 care o folosesc in mod activ, 1 milion care inteleg mare parte din limba esperanto si aproximativ 10 milioane care o studiaza.

via

http://en.wikipedia.org/wiki/L._L._Zamenhof

Alfabetul si pronuntia limbii esperanto:

alfabetul esperanto

Iar pentru cei care vor sa auda putin cum suna limba esperanto, au mai jos acest video de pe Youtube:


Niciun comentariu: